LED مخفف کلمات Light Emitting Diode به معنی دیود نورافشان است. LED قطعه الکترونیکی از گروه نیمه هادی هاست که با عبور جریان الکتریسیته از خود نور منتشر می کند. معمولا لامپ های LED متشکل از سه قسمت می باشند: بدنه، درایور و LED. این لامپ ها مصرف کم و طول عمر بسیار زیادی (معادل 30000 ساعت) دارند.
تاریخچه
برای نخستین بار ديودهاي نوري در سال ١٩٦٠ با بهره نوري0.01 لومن بر وات به منظور نمايشگر نور مورد استفاده قرار گرفته اند. در سال ١٩٨٠، با بالا رفتن بهره نوري آنها به ٢٠ لومن بر وات استفاده از ديودهاي نوري قرمز بیشتر شد. به دلیل زیادبودن هزينه ساخت، از اين مدل ديودها در موارد خاصی مثل نمايشگرهاي الكترونيكي، خاموش/ روشن (on/off) در منازل، دفاتر و تابلوهاي تبليغاتي استفاده می شد. در اوایل دهه نود میلادی کارایی ال ای دی به میزان قابل توجهی افزایش یافت و به صورت گروهی ماژولار به بازار عرضه شدند. در سال ۱۹۹۷ ال ای دی هایی که نور سفید را به طریق الکترو لومینانس تولید می کردند به بازار عرضه شدند. هم اکنون تمام رنگ های قابل مشاهده موجود در طبیعت (بیش از ۱۶ میلیون رنگ)، به طور مستقیم یا غیرمستقیم، بدون احتیاج داشتن به هیچ گونه لنز یا فیلتر رنگی که در پروژکتورهای معمولی به منظور تغییر رنگ استفاده می شود ، به تنهائی از طریق ال ای دی قابل تولید هستند.
اجزای یک لامپ ال ای دی
یک لامپ LED از سه قسمت ایجاد شده است:
- بدنه
قسمت بیرونی لامپ LED، همان بدنه ی آن است. بدنه لامپ می تواند از جنس های متفاوتی درست شده باشد. مناسب ترین جنس برای این لامپ ها، بدنه ی آلومینیومی می باشد. این بدنه ی فلزی موجب می شود تا گرمای ایجاد شده به وسیله اجزای داخلی لامپ، به فضای خارجی انتقال یابد و طول عمر لامپ بسیار افزایش یابد. با این وجود انواع بدنه های پلاستیکی نیز در حال عرضه شدن به بازار می باشد. این بدنه ها، برای لامپ های با توان بسیار کم که گرمای زیادی تولید نمی کنند، قابل استفاده خواهد بود.
- درایور
درایور وظیفه تبدیل ولتاژ ورودی (۲۲۰ ولت) به جریان ثابت مورد احتیاج LED را بر عهده دارد. این درایور به طور مستقیم به برق شهری متصل می شود و کیفیت آن در طول عمر آن بسیار تاثیرگذار است.
- LED
مهم ترین و متفاوت ترین قسمت لامپ، LED استفاده شده در تولید لامپ می باشد. در حقیقت شما حق انتخاب بسیار زیادی در انتخاب LED دارید.
انواع لامپ های ال ای دی :
- لامپ های ال ای دی حبابی
- لامپ های ال ای دی فیلامنتی
- لامپ های ال ای دی هالوژنی COB و SMD
- لامپ ال ای دی تیوبی
- چراغ های وال واشر
- پنل های سقفی
- ریسه شلنگی و نواری
مزایا و معایب لامپ های ال ای دی (LED)
- طول عمر: اولین و با اهمیت ترین معیار، طول عمر لامپهای LED می باشد. لامپهای LED طول عمری حدود 30 هزار ساعت دارند.
- استفاده نکردن از گاز مضر جیوه در تولید آن
- رسیدن به حداکثر نور در همان لحظه روشن شدن
- عدم منتشر شدن پرتوهای مضر فرابنفش (UV) و همچنین مادون قرمز (IR)
- مقاومت در مقابل شوک الکتریکی، لرزش ، ضربه ، دود و گرد وغبار
- رنگ نور استاندارد و مناسب که موجب می شود اشیاء با رنگ واقعی خود و به طور طبیعی دیده شوند
- تلفات حرارت کم و بازدهی انرژی بالا
- طول عمر لامپهای LED اصلا وابسته به دفعات روشن و خاموش شدن نیست، میتوان لامپهای LED را میلیونها بار روشن و خاموش کرد. در حقیقت طول عمر LED ها فقط به مدت زمان روشن ماندن آنها بستگی دارد.
- تنظیم زاویه تابش: در لامپهای LED نور به کل سمتها پخش نمیشود و به علت وجود لنزهایی با زوایای دلخواه نوری ، کاملا قابل کنترل است.
- لامپهای LED با گذشت زمان دچار افت زیاد شدت نور نمیگردند.
- LEDها قابلیت تغذیه هم با جریان AC و هم جریان DC با مصرف پایین را دارند، در نتیجه میتوانند از منابع انرژی خورشیدی و یا باطری به منظور تامین نیروی خود استفاده کنند.
- لامپ های LED عیب ویژه ای ندارند، تنها هزینه خرید آن گرانتر از سایر لامپ ها می باشد.